Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Zo plant je een bessenstruik

Categorie:

Snoepjes van de natuur zijn het allerlekkerst en tover je zo uit je tuin. Ga in je tuin voor vruchtdragende planten zoals rode, zwarte en witte bes, framboos, doornloze braam en aardbei.

Stappenplan voor lekkere bessen

1. Bereid je bodem voor

Bessenplanten hebben een natuurlijke groeiplaats op een zonnige bodem nodig met een dikke luchtige humuslaag. Kies een plekje in de zon of halfschaduw. Voor frambozen en bramen hou je de plantstrook minstens 50 cm breed, bij rode bessen 1 meter. Maak de bodem kruidvrij en verwijder oude wortels en plantendelen. In de bovenste 30 – 40 cm van je bodem verwerk je een flinke hoeveelheid compost.

2. Plant je struiken

De beste periode om struiken te planten is tussen november en maart. Dan zijn planten in rust. Struikjes in pot kan je in principe het hele jaar door planten, maar geef ze de eerste weken extra water. Maak het plantgat groot genoeg, knip beschadigde takken en wortels af en stop de plant in het plantgat. Vul het gat met grond en schud de struik heen en weer, op en neer, zodat de aarde tussen de wortels valt. Druk de aarde aan rond de stam en geef je plant water. Plantafstand tussen de struiken: Framboos: 50 cm – Rode bes: 1- 1,5 m – Braam: 3-5 m

3. Bedek de bodem

Gebruik een flinke laag houtsnippers (5 à 10 cm), die houden de bodem vochtig en zorgen ervoor dat je minder moet wieden. Vul de volgende jaren regelmatig aan met herfstbladeren, houtsnippers of een dunne laag gazonmaaisel (max 1 cm per keer). Zo vorm je zelf een onmisbare humuslaag.

4. Plant nog andere kleinere planten tussen je bessenstruiken

  • Bosaardbei: breidt zich snel uit en bedekt de hele bodem.
  • Meiklokjes zijn ook een succesvolle bodembedekker
  • Daslook: de blaadjes zijn een goede smaakmaker in salades.
  • Gewone aardbeiplanten plant je best 35 à 40 cm uit elkaar.

5. Vergeet de bestuivers niet

Er zullen enkel vruchten aan je planten komen als de bloemen goed bestoven worden. Hang een bijenhotel in de buurt, op een plaatsje in de zon.

Betrek je (klein)kinderen en laat hen de bessenstruiken kiezen. Denk ook eens aan minder evidente natuursnoepjes als doornloze braam, kiwi en druif. Appel, peer of perzik kunnen geleid en gesnoeid worden zodat ze tegen muren kunnen groeien.

Zelfs op een balkon kan je van bessen genieten. Gebruik een wijnton, bloembak of zelfs een regenpijp. Maak je plantgat groot genoeg en meng wat compost onder de aarde.

Bron: Mijn Tuinlab

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.