Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

De geschiedenis van Plantencentrum Van der Auwera.

Plantencentrum Van der Auwera is een echt familiebedrijf dat er al vijf generaties staat. In 1870 kocht Karel van Deyck een stuk grond. Een jaar later trouwde hij met Joanna Dieltjens. Samen startten ze een kleine boomkwekerij.

Vier jaar na het overlijden van Karel Van Deyck (in juli 1881) huwde Joanna Dieltjens met Gust Van der Auwera, wie als “gast” in dienst was bij de kwekerij. Samen met een zoon uit het eerste huwelijk, namelijk Leon Van Deyck, heeft Gust Van der Auwera deze boomkwekerij verder uitgebreid.
Echt groen waren Leons vingers niet. Hij besloot later zijn passie te volgen en werd horlogemaker

Frans Van der Auwera

In november 1920 volgde Frans Van der Auwera zijn vader op. Vele beuken, eiken en fruitbomen, die op het einde van de 19de eeuw geplant werden, staan er nu reeds als reuzen bij in de nog resterende tuinen van onze gemeente. Reeds in die tijd werd een uitbreiding van het assortiment doorgevoerd, nl. kweken van rozen en sierheesters in volle grond.

Emiel en Jos Van der Auwera

Broers Emiel en Jos Van der Auwera nemen het in 1951 op hun beurt van hun vader over. Jos nam tuinaanleg op zich. Emiel, een echte boomkweker en botanicus, had andere plannen. Hij richtte een plantencentrum op voor particulieren. Hij was één van de eerste in België om planten in container te kweken. Ook was hij de allereerste die een koelruimte had om bos- en haagplanten in te bewaren. Mensen konden bij ons terecht voor zowel tuinaanleg als voor de aankoop van bomen en planten.

Opsplitsing in twee bedrijven

Om klanten gerichter te kunnen helpen, splitst het bedrijf in 1982 op in twee bedrijven: boomkwekerij Van der Auwera en tuinaanleg Van der Auwera. Met aan het hoofd van de boomkwekerij de zonen van Emiel (Guy en Paul) en bij tuinaanleg de zonen van Jos. Guy was de boomkweker en dreef de groothandel op, terwijl Paul zich volledig ontfermde over de particuliere verkoop en het plantencentrum in 1996 een complete nieuwe look gaf.

De vijfde generatie

Ondertussen is het bedrijf in handen van de vijfde generatie. Guy overleed in 2009 waarna Dries de taken van zijn vader over nam, samen met zijn oom Paul. Paul neemt uiteindelijk afscheid van de leidinggevende taken binnen het bedrijf in 2015. Sindsdien staat Lynn, jawel de eerste dochter, samen met haar broer aan het hoofd van een bedrijf dat, net als haar planten, maar blijft groeien. 

Het is en blijft een heus familiebedrijf waar we fier mogen op zijn!

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.