Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

De mooiste vaste planten kopen voor je tuin

De juiste vaste planten voor je tuin transformeren je buitenruimte in een prachtige en duurzame omgeving. Niet alleen zorgen planten voor een mooie kleurenpracht. Vaste planten houden ook het jaar rond de biodiversiteit in je tuin in stand. In ons plantencentrum vind je planten die klimaatbestendig, onderhoudsvriendelijk en kwalitatief sterk zijn.

Wat zijn vaste planten?

Vaste of doorlevende planten omvatten zowel snijbloemen, bodembedekkers als rotsplanten geschikt voor het aanplanten van borders, rotstuinen, tuinmuurtjes… Ze danken hun naam “vaste planten” aan het gedeelte van de plant dat zich in de grond bevindt. Het gedeelte boven de grond sterft namelijk na de bloei of bij de eerste vorst, terwijl de wortels levend blijven en het volgende jaar in de lente opnieuw uitlopen.

Waarom vaste planten kopen voor je tuin?

Vaste planten vormen de basis van je tuin. Door vaste planten te kopen, geef je jouw tuin structuur en karakter. Doordat deze planten vele jaren leven, is je tuin meteen helemaal aangekleed. Populaire vaste planten zijn lavendel, jasmijn, maagdenpalm, aster of anemoon. Ontdek het complete assortiment in onze catalogus.

Welke vaste planten kopen voor je tuin?

Wanneer je vaste planten wil kopen, zijn er enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt.

Klimaatbestendige planten

Ons klimaat is bekend om zijn onvoorspelbaarheid en daarom is het belangrijk om planten te kiezen die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je planten kiest die winterhard zijn en goed gedijen in de specifieke omstandigheden (zoals de lichtinval en de bodemkwaliteit) van je tuin. Het is daarom belangrijk de standplaats vooraf goed te bepalen.

Onderhoudsvriendelijke planten

De tijd en moeite die je besteedt aan het onderhoud van planten is een belangrijke factor wanneer je zoekt naar de ideale vaste planten voor je tuin. Als je niet veel tijd hebt om je tuin te onderhouden, kies dan voor planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Planten die de biodiversiteit stimuleren

Het toevoegen van planten die bijen en vlinders aantrekken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de schoonheid van je tuin. Deze planten hebben namelijk de mooiste bloemen. Door het bevorderen van biodiversiteit in je tuin, draag je bij aan de instandhouding van belangrijke insectenpopulaties.

Planten met een specifieke kleur, textuur of bloeitijd

Het oog wil uiteraard ook wat. Planten zijn een uitstekende manier om karakter te geven aan je tuin. Kies planten die goed bij elkaar passen en die de esthetiek van je tuin versterken. Koop planten van verschillende groottes om diepte te creëren. Houd bovendien rekening met de bloeitijd. Als je een mixed border creëert, is het mooi om planten te kiezen waarvan de bloeitijd elkaar afwisselt, zodat je het jaar rond kan genieten van kleur.

Wanneer vaste planten kopen?

In principe zijn de lente en de herfst ideale momenten om vaste planten te kopen. Met september als echte topmaand. In deze periode zijn de temperaturen gematigd en de grond is meestal vochtig genoeg om je planten goed te laten groeien. Maar ook tijdens de zomer vind je bij ons een ruime keuze aan vaste planten in container. Zo kan je ze zelfs tijdens de bloei zonder risico aanplanten. En kan je meteen genieten!

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.