Moet je planten in een droge tuin begieten? Alleen bij de aanvang. Als je de juiste planten kiest, kan je op een droge plek ook zonder besproeien van een prachtige tuin genieten. Er zijn heel wat mooie planten die het uitstekend doen in de hitte van de brandende zon of de droge schaduw.
Herkenbaar blad
Planten die goed tegen de hitte en watergebrek kunnen, hebben vaak een zilverkleurig, viltachtig blad dat langer vocht vasthoudt. Ezelsoor (Stachys) is een voorbeeld. Ook planten met dikke bladeren, zoals vetplanten, kunnen goed water vasthouden. Verder zijn heel wat grassen (Festuca, Pennisetum, Stipa, …) en mediterrane kruidachtigen (tijm, salie, marjolein, …) geschikt voor de droge tuin.
Planten voor stapelmuurtjes
In stapelmuurtjes stroomt water onmiddellijk weg. De planten die het daar volhouden, kunnen extreme droogte weerstaan. Voorbeelden zijn bergsteenkruid (groenblijvend), rotsanjer, kruipflox, huislook en verschillende Sedumsoorten (S. acre, S. album, S. reflexum).
Wél water geven bij de aanvang
Ook droogtebestendige planten hebben bij de aanvang water nodig. Zet ze voor het planten met hun pot gedurende vijf tot tien minuten in een emmer water. Begiet ze ook onmiddellijk na het planten. Weersta de verleiding om nadien nog te begieten. Je planten zullen dan zelf op zoek moeten gaan naar water. Zo ontwikkelen ze een sterker wortelgestel en kunnen ze droogte veel beter weerstaan.
Wereldberoemd voorbeeld
Dat een droge tuin ook een prachtig weelderige tuin kan zijn, bewijst de wereldberoemde grindtuin van de Britse Beth Chatto. Zij legde haar ‘gravel garden’ aan op een voormalig parkeerterrein en gaf na de aanleg nooit meer water. Op het internet vind je heel wat informatie over de planten die zij gebruikte.
Bron: Mijn Tuinlab