Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Welke bomen plant je op vochtige, natte bodems?

Categorie: ,

Een vochtige, natte tuin of natte plek in je tuin? Ook daar kunnen planten groeien. Schietwilg en zwarte els zijn streekeigen bomen die het goed doen in vochtige, natte grond. Je kan ze allebei knotten. Doe je dat, dan moet je het wel blijven doen, ongeveer om de 3 tot 5 jaar. Het snoeihout kan je kwijt in een takkenril.

  • De schietwilg is overbekend als knotwilg langs beken en sloten. Hij gedijt op voedselrijke, drassige grond. De boom kan zowel solitair, in groep als in een rij tot zijn recht komen. Je hebt er wel veel plaats voor nodig, want een schietwilg kan tot 25 meter in de hoogte en 15 meter in de breedte groeien. De schietwilg is om verschillende redenen erg nuttig. Het stuifmeel trekt honingbijen, hommels en solitaire bijen aan. Bij een geknot exemplaar groeien er allerlei kruidachtigen in de knotten en verschillende vogelsoorten, zoals de ringmus en steenuil, gebruiken de holtes als nestplaats. Met de takken en twijgen kan allerhande vlechtwerk gemaakt worden. De wortels nemen veel water op, waardoor schietwilgen als natuurlijke drainage kunnen dienen.
  • De zwarte els is net als de wilg een lichtminnende pionierssoort. Pioniersbomen verschijnen als eerste op braakliggend of open terrein. Omdat de zwarte els breed en tot in het grondwater wortelt, is hij zeer geschikt om oevers te versterken. Een belangrijk pluspunt is dat de zwarte els in symbiose met de Frankia-bacterie leeft en zo stikstof vastlegt en in de bodem vasthoudt. De boom werkt dus als een groenbemester en is nuttig voor andere planten. De boom trekt ook veel insecten en mijten aan.

Bron: Mijn Tuinlab

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.