Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Planten begieten bij droogte?

Categorie:

Een plant die goed gevestigd is, heeft een stevig wortelgestel en kan tegen een stootje. Grijp dus niet meteen in bij droog weer. Planten in volle grond kunnen met hun wortels tot diep in de bodem gaan, op zoek naar water. Door niet meteen te begieten, verplicht je planten om hun wortels te gebruiken en dat maakt ze sterker.

Overlevingsstrategieën

Planten die het moeilijk krijgen, laten hun bladeren slap hangen of stoten ze af. Dat zijn slimme strategieën om met droogte om te gaan en niet noodzakelijk een teken dat de plant verloren is. Door bladeren te laten vallen, verminderen planten de verdamping. Zo verhogen ze hun overlevingskansen tijdens grote droogte.

Geel of bruin blad

Als je merkt dat het blad van een plant geel of bruin begint te verkleuren, kan je water geven. Dat is vooral van belang bij jonge aanplant (minder dan een jaar geleden geplant). Geef deze planten bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds water. Dan verdampt het water minder snel. Geef het water in elk geval aan de voet, zodat de bladeren niet kunnen verbranden. Eén keer per week veel water geven is bij planten in volle grond beter dan elke dag een beetje. De wortels zullen zich beter ontwikkelen.

Water nodig

Het zijn vooral jonge planten in volle grond, groenten, en planten in potten en bakken die bij droogte vragen om water. Jonge planten hebben nog onvoldoende wortels kunnen ontwikkelen. Planten in potten staan dan weer in weinig grond en die droogt snel uit. Dat is zeker het geval bij kleine potten in volle zon en wind. Een grote, diepe pot op een koele, beschutte plek is daarom beter. Bij erg droog weer is het niet abnormaal dat je bijvoorbeeld groenten in een bak, zoals sla, dagelijks moet water geven.

Elke situatie is anders

Elke situatie is anders. Daarom is het moeilijk om vaste regels voor begieten te geven. De standplaats, de plantensoort en de leeftijd van de plant spelen een belangrijke rol. Merk je dat je bij droogte snel en frequent water moet geven, ga dan na wat de achterliggende oorzaak is. Als een plant het bij droog weer snel moeilijk krijgt, is de kans groot dat hij op de verkeerde plaats staat: te veel in de zon of te veel in de wind. Of de plant past niet bij de bodem. Probeer zulke planten niet te redden met water, maar verplaats ze in hun rustperiode naar een betere plek.

Bron: Mijn Tuinlab

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.