Vlinders hebben nood aan bloemen om van te eten, waardplanten om eitjes in te leggen, planten om in te schuilen en wilde hoekjes om te overwinteren. Met deze tips lok je vlinders naar je tuin.
- Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan.
- Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin.
- Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders.
- Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
- Ruim je tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.
- Kies voor inheemse plantensoorten, die bieden betere voedingsstoffen voor onze dieren.
- Leg een kruidentuin of moestuin aan en laat enkele planten aan de vlinders..
- Maak een voedertafel voor vlinders met rottend fruit of laat vruchten van je fruitboom op de grond liggen.
- Gebruik geen pesticiden en zo weinig mogelijk meststoffen.
- Overtuig ook je buren of gemeentebestuur van het belang van vlindervriendelijke maatregelen, hoe groener je omgeving, hoe meer vlinders en soorten er ook in jouw tuin te zien zullen zijn.
Met deze planten vinden vlinders en rupsen het hele jaar door een veilig plekje in jouw tuin
Naast waardplanten of ‘nestplanten’ gaan volwassen vlinders op zoek naar bloemen met nectar in je tuin. Daar zijn ze verzot op. Maar niet alle planten bieden nectar. Vlinderstruik, hemelsleutel, wilg of koninginnenkruid zijn maar enkele voorbeelden van planten die uitblinken in het aantrekken van dagvlinders. Zorg er voor dat er van in het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar te vinden is in je tuin. In het voorjaar zijn wilg, sleedoorn, peperboompje en hazelaar belangrijke nectarleveranciers. In het najaar zijn hemelsleutel, koninginnekruid, laatbloeiende vlinderstruiken en klimop belangrijk.
Extra tips voor nachtvlinders
Voor nachtvlinders gelden dezelfde tips als voor dagvlinders. Maar specifiek kan je hen helpen door op volgende zaken te letten:
- Overdrijf niet met tuinverlichting: Tuinverlichting kan sfeervol zijn, maar kan ook bijdragen aan lichtvervuiling. Nachtvlinders vliegen graag in het donker. Kunstlicht leidt hen af. Uit onderzoek blijkt dat mannetjes en vrouwtjes elkaar minder snel vinden als de omgeving te fel verlicht is. Met een donkere tuin doe je dus nachtdieren een plezier.
- Avondgeuren: Veel nachtvlinders verkiezen hetzelfde eten als dagvlinders: nectar. Vlinderstruiken, lavendel of marjolein: overdag worden ze bezocht door dagvlinders, maar als je ‘s nachts met je zaklamp op pad gaat, zal je merken dat ze even goed door nachtvlinders gesmaakt worden. Enkele planten lokken specifiek meer nachtvlinders aan. Wilde kamperfoelie bijvoorbeeld, die ‘s avonds sterk begint te geuren. Ook silene-soorten zoals de avondkoekoeksbloem zijn bij nachtvlinders meer geliefd dan bij dagvlinders.