Hommels en bijen bezoeken bloemen en brengen zo stuifmeel van de ene naar de andere plant. Omdat ze zo bevruchting mogelijk maken, zijn deze bestuivers erg nuttig. Maar hun aantal is dramatisch gedaald. Met de juiste planten voor hommels en bijen, kun je mee het tij keren.
Bijen en hommels bezoeken bloemen op zoek naar nectar en/of stuifmeel. Nectar is energierijk voedsel voor de volwassen diertjes, hun larven eten stuifmeel vermengd met nectar. Als stuifmeel bij een bezoekje achterblijft op de stempel van een bloem is bevruchting en vruchtvorming mogelijk.
Veel variatie én zolang mogelijk bloemen
Bijen hebben bloemen nodig met meeldraden en een stempel die goed bereikbaar is. Hommels hebben liever bloemen met een diepe kelk, zoals bij vingerhoedskruid. Om aan de wensen van verschillende soorten tegemoet te komen, kies je het best voor veel verschillende soorten planten, die allemaal op een ander tijdstip bloeien. Zo bied je een uitgebreide en constante voedselvoorraad aan.
Vroegbloeiers voor hommels
Hommels zoeken al in het voorjaar, als de honingbijen nog niet rondvliegen, naar vroegbloeiende planten. Berberis, rode ribes en witte dovenetel zijn voorbeelden. In de zomer doen hommels zich tegoed aan braamstruiken, klaver, guldenroede, centaurie, kaasjeskruid, framboos enz.
Planten voor specialistische bijen
Er zijn bijen die hun voedsel bij allerlei bloemen halen, maar ook specialistische soorten die van één of enkele plantensoorten afhankelijk zijn. Planten die specialistische bijen aantrekken zijn onder meer andoorn, boterbloem, heggenrank, klimop, klokje, rolklaver, valse salie en wederik.
Andere bestuivers
Naast hommels en bijen zijn ook (zweef)vliegen, vlinders, wespen en kevers goede bestuivers. Kevers bestuiven in natte, koude omstandigheden, wanneer de vliegende bestuivers hun werk niet kunnen doen. Vlinders trek je aan met bloemen met een diepere kelk. Daarnaast bezoeken ze ook graag planten die een kussentje van kleine bloemen hebben, zoals paardenbloem of margriet. Goede vlinderlokkende planten zijn onder meer guldenroede, leverkruid, valeriaan en viooltje. Nachtvlinders houden onder meer van klimop, teunisbloem en vlambloem (Phlox).
Hou bij de keuze van bij-, hommel- en vlindervriendelijke planten altijd rekening met de standplaats. Niet elke plant doet het overal even goed.
Foto: gehoornde metselbij – Maarten Jacobs