Hoe verwerk je tuin- en snoeiafval?

Categorie:

In een goed aangelegde tuin is tuinafval te beperken. Ook enkele eenvoudige technieken van tuinieren hebben grote invloed op de hoeveelheid tuinafval. Je verwerkt groenafval op een ecologische manier en vermijdt de rit naar het containerpark.

  • Veeg bladeren onder bomen en struiken

Bladeren bieden een beschermende bodemlaag die langzaam ontbindt tot humus: ze beschermen tegen zware regen en voorkomen bodemerosie, uitdroging, onkruidgroei. De bladeren zijn bovendien een interessante overwinteringsplaats voor egels, kevertjes, lieveheersbeestjes, … En humus is een uitstekende natuurlijke voedingsbron voor je planten. Daarom laat je een hoop met bladeren in de winter het best ongemoeid.

  • Laat afgestorven plantendelen en verdroogde zaadhoofden staan

Met een laagje rijp erop zien afgestorven planten er in de winter sprookjesachtig uit. Ze geven ook wat structuur aan je tuin. De resterende zaden zijn goed wintervoedsel voor vogels en muizen. Ook zijn de insecten die in die lege zaaddozen schuilen een voedselbron voor vogels.

  • Maak zelf je compost

Composteren is een manier om organisch afvalmateriaal uit de tuin en de keuken (gft-afval) versneld af te breken. Goede compost gebruik je om je moestuin en je gazon te voeden. Composteren kan in een compostvat, in compostbakken of op een composthoop. Welk systeem je kiest, zal vooral afhangen van je beschikbare ruimte. Vermijd grote hoeveelheden afval van één soort, bijvoorbeeld grasmaaisel. Knip kleinere takken in fijne stukjes en schep het materiaal regelmatig om: de lucht bevordert het composteringsproces.

  • Verwerk grasmaaisel

Je kunt grasmaaisel in een dun (echt dun!) laagje uitspreiden in de moestuin of tussen de planten in de siertuin om uitdroging te voorkomen. Als je niet wilt dat je gazon verschraalt, kun je het maaisel gewoon laten liggen. Een mulchmaaier is voor dat laatste een handige oplossing: de machine maait het gras, versnippert het en verspreidt het gelijkmatig over je gazon.

  • Hergebruik je snoeihout

Al het snoeihout kun je hergebruiken. Het grotere snoeihout kun je vervlechten tot een schutting en grote takken zijn geschikt als kantopsluiting. Kleinere takjes versnipper je met een hakselaar tot fijne stukjes en kun je gebruiken om een paadje te maken.

Bron: Mijn Tuinlab

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.