Als mos het dreigt over te nemen in je gazon, kan je beter naar de onderliggende oorzaken kijken dan blindelings het mos te bestrijden. Mos groeit goed in vochtige omstandigheden. Die heb je in de schaduw en op verdichte bodems waar hemelwater lang blijft staan. Ook zure grond is ideaal voor mos.
Gazon in de schaduw?
In de schaduw, waar het langer vochtig blijft, is de kans groot dat mos de kop opsteekt. Grassen houden meer van de zon en uiteindelijk zal mos daar dikwijls de overhand halen. In de handel is wel schaduwgazon beschikbaar. Het gaat om zaadmengsels van soorten die (lichte) schaduw verdragen, zoals roodzwenkgras of deschampsia. Je kan die grassen gebruiken, maar de omstandigheden blijven natuurlijk wel even gunstig voor het mos. Om de grassen er voldoende kansen te geven, mag je ze niet te veel en te kort maaien. Doe je dat en loopt het toch nog mis, dan kan je je gazon er maar beter vervangen door een andere groenvorm.
Gazon in de zon?
Ligt je gazon in de zon en heb je mos? Dan is je bodem te vochtig en/of te zuur. Te veel vocht betekent bijna altijd een verdichte bodem met weinig zuurstof. De mate van verdichting bepaalt of je hier veel kunt aan veranderen. Bij oppervlakkige verdichting (tot 30 centimeter diep) kan je met een spit- of woelvork gaatjes maken in de grond. Je kan ook een beluchtingsmachine huren. Bij verdichte bodems verschijnen vaak spontaan tredplanten als madeliefje, witte klaver, grote weegbree, kruipende boterbloem en varkensgras. Een mix van deze planten is op zichzelf ook mooi én als gazon betreedbaar. Bij een zure bodem kan een lichte kalkgift helpen, maar een duurzame oplossing is het niet. Het is eenvoudiger om een andere, aangepaste beplanting te kiezen. Grote kalkgiften zijn in elk geval te vermijden. Ze leiden tot afbraak van humus en halen stikstof uit de bodem. In vele Vlaamse tuinen wordt onnodig en te veel bekalkt.
Bron: Mijn Tuinlab