Planten op een dak of balkon zijn meestal blootgesteld aan meer wind en meer zon dan planten op de grond. Gewoonlijk staan ze in potten of bakken, waardoor ze extra snel uitdrogen. Daarom kies je beter voor soorten die goed tegen extreme omstandigheden kunnen.
Planten die goed bestand zijn tegen de zon hebben vaak grijzige, harige bladeren. Soorten die goed tegen de wind kunnen, hebben doorgaans een hard blad. Je kan deze laatste gebruiken om de meeste wind op te vangen en erachter eventueel wat minder sterke planten zetten.
Gaatjes nodig
Gebruik altijd potten of bakken met gaatjes aan de onder-of zijkant. Zo kan overtollig water wegstromen en gaan de wortels niet rotten. Gaten aan de zijkant onderaan zorgen voor een optimale afvoer. Bakken of potten met gaatjes aan de onderkant zet je het best op pootjes, zodat het overtollige water vrij kan wegstromen. Leg in de pot of bak boven de afwateringsgaten een laagje bloempotscherven. Vul je bak vervolgens met een mengsel van potgrond en kiezel, of gebruik lavasubstraat.
Isolatie?
Planten op een balkon of dak profiteren vaak van de warmte die de omringende muren uitstralen. Daarom is het zeker niet altijd strikt noodzakelijk om potten of bakken te isoleren tegen de vrieskou. Maar bescherming met isolatie is toch geen slecht idee. Een bijkomend voordeel is dat de bodem in de zomer minder snel opwarmt en uitdroogt.
Potten beplanten
Zorg dat je planten altijd voldoende wortelruimte krijgen. Een grotere pot of bak is altijd beter. Is hij breed en diep genoeg, dan kan je zelfs in een pot een gelaagde, natuurlijke beplanting creëren, bijvoorbeeld met een klein struikje en een ondergroei van vaste planten.
Verzorging
Om planten in bakken of potten in goede conditie te houden moet je regelmatig vocht en voedsel toedienen. Gebruik een zachte organische meststof (bijv. NPK-formule 5+5+10 + sporenelementen) om het gebrek aan normaal bodemleven wat te compenseren. Dien je water toe, probeer dan altijd regenwater te gebruiken. Dat is gezonder voor de plant en beter voor het milieu.
Bron: Mijn Tuinlab