Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Hoe geef je efficiënt water aan je tuin-en buitenplanten op hete zomerdagen?

Categorie: ,

Een plant die goed gevestigd is, heeft een stevig wortelgestel en kan tegen een stootje. Grijp dus niet meteen in bij droog weer. Planten in volle grond kunnen met hun wortels tot diep in de bodem gaan, op zoek naar water. Door niet meteen te begieten, verplicht je planten om hun wortels te gebruiken en dat maakt ze sterker.

Wordt het toch écht te heet? Dan is het bewateren van je tuin en buitenplanten tijdens een warme zomer van vitaal belang voor hun overleving en gezondheid. Tijdens droge en hete periodes kan het moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen, terwijl je tegelijkertijd spaarzaam moet omspringen met water. In deze blogpost delen we enkele tips over hoe je je planten op een ecologische manier water kan geven tijdens warme dagen.

Geef water op het juiste moment

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen tijdens de zomer, is om op het juiste moment water te geven. Het is het beste om je planten ‘s ochtends of ‘s avonds water te geven, wanneer de temperatuur koeler is en er minder water verdampt. Vermijd het geven van water in de volle zon, omdat dit kan leiden tot meer waterverlies door verdamping. Zonde van het water, toch?

Gebruik regenwater

Een andere manier om water te besparen tijdens de zomer is door regenwater te gebruiken om je planten water te geven. Investeer in een regenton en plaats deze onder een regenpijp om water op te vangen. Regenwater is niet alleen gratis, maar bevat ook voedingsstoffen die goed zijn voor je planten.

Mulch

Het gebruik van mulch is een geweldige manier om water vast te houden in de grond en ervoor te zorgen dat je planten niet uitdrogen. Mulch is een laag organisch materiaal, zoals bladeren, gras, houtsnippers of compost, die op de grond rond de planten wordt gelegd. Mulch helpt de grond koel te houden en vocht vast te houden, wat betekent dat je minder vaak water hoeft te geven. Dit is écht een toptip.

Gebruik een druppelslang

Een druppelslang is een andere ecologische manier om je planten water te geven tijdens de zomer. Een druppelslang (of zweetslang) geeft water langzaam en gelijkmatig af waardoor het water diep in de grond kan doordringen en de wortels van je planten bereikt. Het gebruik van een druppelslang vermindert ook het waterverlies door verdamping en voorkomt dat het water op de bladeren van je planten terechtkomt, wat kan leiden tot schimmelproblemen.

Kies droogtetolerante planten

Als je van plan bent om nieuwe planten in je tuin te zetten, overweeg dan om droogtetolerante planten te kiezen. Deze planten zijn bestand tegen droogte en hebben minder water nodig dan andere soorten. Enkele voorbeelden van droogtetolerante planten zijn vetplanten, cactussen, lavendel en salie.

Samengevat; het water geven van je tuin en buitenplanten tijdens een warme zomer kan een uitdaging zijn, maar er zijn veel ecologische manieren om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.