Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Hoe de buxusmot bestrijden?

Categorie:

De Buxusmot is sinds 2015 een echte plaag geworden in de regio rond Antwerpen. Momenteel is ze weer talrijk aanwezig, wat kan leiden tot kaal vreten en bruin worden van uw Buxusplanten.

Hoe herken ik de rupsen en het schadebeeld aan de plant?

Deze rupsen hebben een zwart kopje, met felgroen lichaam van om en bij de 4cm. Op hun lichaam staan zwarte stipjes met lichte en donkere lengtestrepen.

De schade aan jouw Buxus kan op korte tijd fel vergroten. Het begint met enkele bruine blaadjes en takjes tot een plant die volledig kaalgevreten wordt. Hetgeen achter blijft zijn de nerven van de bladeren, zonder het bladmoes. De rupsen kunnen ook een gesponnen webje achter laten op de plant.

Hoe kan ik de Buxusmot bestrijden?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe deze rups evolueert. Het begint met een eitje, waaruit de rupsen komen gekropen. Daarna gaan de rupsen bladeren eten om zich tot slot in een cocon te spinnen en om te vormen tot een mot. Van de 3 fases die de Buxusmot doorgaat, kan je ze maar tijdens 2 fases bestrijden. De mot zelf kan niet behandeld worden.

  • Eitjes behandelen:
    • De bladeren besproeien met For-Insect. Let wel op dat je zeker op de bladeren sproeit, dit product wordt via het blad opgenomen. Geen blad = geen werking!
  • Rups behandelen:
    • De rupsen besproeien met Okapi. Bij deze toepassing is het belangrijk dat de rupsen zelf goed geraakt worden. Dit is een middel dat enkel werkt bij contact met de rupsen.
  • Manueel verwijderen van de cocon:
    • Wanneer er netten en spinsel te vinden zijn op je Buxusstruiken, betekent het dat de rupsen zich klaar maken om te verpoppen. Zodra de rupsen weg zijn en de cocons aan de planten hangen, kan je de takjes wegsnoeien waar ze aan hangen. Het snoei afval mag in geen geval op de composthoop terecht komen. Voer dit afval in gesloten zakken af of vernietig het snoei afval. Indien je dit niet doet, gaan de motjes toch uitkomen en heeft het snoeien geen nut gehad.

Hoe moet het dan verder met deze plaag?

De bestrijding van de Buxusmot is niet evident, omdat er maar een geringe tijdspanne is waarin je een effectieve bestrijding kan uitvoeren. Na een bestrijding kan het altijd gebeuren dat er toch nog enkele rupsen zich ontpoppen tot mot. Deze motjes gaan halverwege juni uitvliegen en opnieuw eitjes afleggen op de blaadjes van Buxus. Vanaf dit moment begint de tweede generatie van de Buxusmot. De eitjes gaan weer uitkomen en de rupsen verschijnen opnieuw half juli. De bovenstaande bestrijdingen kunnen opnieuw uitgevoerd worden. Midden tot eind september komt de derde generatie rupsjes uit. Dit is de laatste generatie, hierna gaan de rupsjes zich inspinnen om te overwinteren.

Wat als mijn Buxus volledig is kaalgevreten?

Bij een zware aantasting kan het zijn dat je Buxusplanten volledig zijn kaalgevreten. Dit wil niet zeggen dat de planten dood zijn. De rupsen eten enkel de blaadjes op, de wortel van je planten blijven intact. In de meeste gevallen gaan de planten opnieuw beginnen groeien, omdat de wortels nog intact zijn. We raden altijd aan om je Buxus de kans te geven terug te groeien. Als je na 8 weken nog geen nieuwe blaadjes ziet aan de planten, is de kans groot dat je Buxusplanten er niet meer door komen. Wanneer dit wel het geval is, controleer je best wekelijks de planten om te voorkomen dat een tweede generatie je planten gaat aantasten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.