Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

Gazon bemesten in de herfst

Categorie:

De herfst – een somber regenseizoen waarin je met regenlaarzen de tuin moet doorploeteren. Als je het volgende voorjaar wilt genieten van een prachtig diepgroen gazon, dan moet je je gazon van voedingsstoffen voorzien. Op deze pagina ontdek je waarom gazonbemesting in de herfst verstandig en belangrijk is, en hoe je je gazon de winter veilig helpt door te komen.

compo image

Hoe nuttig is gazonbemesting in de herfst?

Een goede voorbereiding is alles! Bemesting is een integraal onderdeel van gazononderhoud in de herfst, zodat tuineigenaars zich al in de lente kunnen verheugen op een weelderig groene grasmat. Opgelet : het gaat hier niet om het stimuleren van de groei van de grassen. In plaats daarvan bereid je je gazon voor op de winter en herstel je gazonschade (zoals schade door hitte en droogte). Met de herfstbemesting krijgt het gazon zijn laatste voorraad voedingsstoffen voordat het in winterslaap gaat. Dit maakt het gazon beter bestand tegen ziekten en vorst. Extra bemesting versterkt namelijk de cellen en voorziet het gazon ook van voldoende voedingsstoffen in de winter.

compo image

Hoog kaliumgehalte in de meststof

Wist jij dat jouw gazon in de herfst een ander onderhoud nodig heeft dan tijdens de zomer? De bodem heeft dan een andere mix van voedingsstoffen nodig, waarvan hoofdzakelijk kalium. Dit zorgt voor meer winterhardheid en beschermt jouw gazon tegen vorst en ziekten.

Naast kalium bevat een hoogwaardige najaarsmeststof ook andere voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat. Zij versterken de plantencellen en -wortels en zorgen zo voor een krachtig gazon. Onkruid krijgt daardoor nauwelijks een kans. In vergelijking met een meststof voor het voorjaar bevat de herfstmeststof echter minder stikstof. Dit komt doordat het hoge stikstofgehalte in de meststof de groei van de grassen stimuleert en dit effect is in de herfst niet meer gewenst. De grassen in het gazon zouden door de grote hoeveelheid stikstof zacht worden en daardoor vatbaarder worden voor vorst en ziekten.

compo image

Het gazon in de herfst bemesten: de ideale timing

Wanneer ergens in de herfst bemest je jouw gazon? De toepassingsperiode hangt vooral af van het type meststof, nl. of je een minerale of organische meststof gebruikt.

Een organische meststof bestaat uit dierlijke en/of plantaardige bestanddelen. Opdat de voedingsstoffen van een organische meststof opneembaar zijn voor planten, moeten zij eerst afgebroken worden door micro-organismen in de bodem. Deze voedingsstoffen komen langzaam en over een lange periode in de bodem vrij. Als het te koud, te warm of te droog is, zijn de micro-organismen traag en werken ze nauwelijks. De optimale periode voor een organische gazonmeststof is dus van augustus tot en met oktober. Dan is de grond nog warm en zetten de micro-organismen de meststof om in een vorm die voor planten opneembaar is. In koele gebieden kan de bemesting vroeger plaatsvinden dan in regio’s met een zachter klimaat. Aangezien organische meststoffen uit plantaardige of dierlijke ingrediënten bestaan, zijn ze bij correct gebruik veilig voor kinderen, dieren en het milieu.

Een minerale meststof wordt bij voorkeur zo laat mogelijk toegepast. Wij raden een toepassingsperiode van september tot december aan. De voedingsstoffen van minerale meststoffen zijn zo gevormd dat de grassen ze zelfs bij een bodemtemperatuur van 10°C kunnen opnemen. Minerale meststoffen worden opgelost door bodemvocht, waardoor planten direct toegang hebben tot de voedingsstoffen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.