Reetsesteenweg 152 - 2630 Aartselaar

10x Tuinieren in de winter

Categorie: ,

Wintertijd = rusttijd

Eind december begint de winter. In december kan je vaak niet veel werk verrichten in je tuin; alles is in rust en jij geniet rustig van de tuinvogels die je voedertafel bezoeken. Bij strenge winters zorg je ervoor dat sneeuw en ijs geen vat krijgen op je bomen, planten en je vijver.

  • Snoei je heesters en je bomen: Bomen, struiken en klimplanten zijn een mooie aanwinst voor je tuin. Eens volgroeid zijn ze een thuis voor vogels en andere dieren. Wij genieten van de bessen, bloemen en de schaduw die ze creëren. Bomen en struiken plant je best wanneer ze in rust zijn (november tot maart) en snoeien doe je best in de winter.
  • Hou je vijver vorstvrij. Wanneer je vijver dichtvriest kan de CO2 die wordt geproduceerd door rottende planten niet meer ontsnappen en verzuurt het water. Creëer op tijd een opening in het ijs (maak beter geen wak, de trillingen die daarmee gepaard gaan, zijn nefast voor het leven in je vijver). Zet een pot met heet water op het ijs, zodat het langzaam kan smelten.
  • Hou je struiken sneeuwvrij. Valt de sneeuw met bakken uit de lucht? Let erop dat hij niet te hard gaat doorwegen op je bomen en struiken. Schud ze regelmatig even schoon. Bovendien kan je nu ook nog nieuwe hagen planten. Je kan ze pas aanplanten wanneer ze in rust zijn: van begin november tot einde maart.
  • Richt je tuin vogelvriendelijk in. Help de vogels in je tuin de winter door, door hen zorgvuldig te voederen. Strooi het juiste voer op de voedertafel, hang vetbollen op en strooi ook voer en fruit op beschutte plekjes in je tuin.
  • Tel mee met Het Grote Vogelweekend: Tijdens de jaarlijkse tuinvogeltelling van Natuurpunt neem je samen met duizenden andere tellers deel aan een groots burgeronderzoek naar de toestand van onze tuinvogels. Leer de vogelsoorten herkennen en laat ons tijdens Het Grote Vogelweekend weten hoeveel vogels van (w)elke soort er in jouw tuin zitten.
  • Hang nestkastjes op: Tijdens koude winternachten kunnen de koolmees, pimpelmees en zelfs de bonte specht slapen in je nestkastje. Vogels moeten vaak wennen aan een nieuw nestkastje. Je kan de nestkast het hele jaar laten hangen in je tuin. De vogels hebben dan alle tijd om ze te ontdekken, ook buiten het broedseizoen.
  • Maak je tuin vlindervriendelijk: Het klinkt gek, maar doe het maar en denk nu al aan de vlinders die volgende zomer in je tuin zullen rondfladderen! Ruim je tuin in de winter niet te hard op zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven. Lees meer.
  • Blotevoetenpad: het hele jaar door kan je in je tuin een blotevoetenpad aanleggen. Zo’n uniek blotenvoetenpad laat bovendien ook regenwater doordringen in de bodem en biedt schuilplaats aan tientallen diersoorten. In de winter kan je enkel aan de slag gaan als de grond niet bevrozen is.
  • Leg een groendak aan. Of maak er nu de plannen voor. Een groendak brengt je tuin naar een hoger niveau. Letterlijk. Een groendak biedt heel wat voordelen voor de natuur, en jij houdt je stookkosten onder controle.
  • Prille lente, verzorg je bloemen: Als in februari de sneeuw verdwenen is, mag je compost strooien op je bloembedden en je kuip- en potplanten op vorstvrije dagen water geven.

Bron: Natuurpunt

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook deze berichten

Tine Embrechts kiest een boom tijdens de Nationale Boomplantdag

Hoe plant ik leibomen?

Vang elke regendruppel op in een buienborder of wadi

Tuintips voor februari

Opendeurweekend

Op zondag 26 maart zijn we uitzonderlijk open van 10u tot 17u.